Sari la conținut

Utilizare corecta aer conditionat pe timpul veriiUtilizare corecta aer conditionat pe timpul verii, mai ales ca in lunile arzatoare de vara, aerul conditionat devine o necesitate vitala pentru a ne mentine masina racoroasa si confortabila. Cu toate acestea, este esential sa folosim aceasta tehnologie de racire cu intelepciune, prin cateva sfaturi.

Aerul conditionat din masina este un sistem care controleaza temperatura, umiditatea si calitatea aerului in interiorul vehiculului. Functionarea sistemului se bazeaza pe principiul de refrigerare si circulare a aerului si consta in principal din urmatoarele componente:

Compresor
Aceasta este o unitate actionata de curentul electric, care comprima si recircula agentul refrigerant prin sistem.
Evaporator
Este o bobina sau un schimbator de caldura, unde agentul refrigerant se evapora, absorband caldura din aerul interior al masinii.
Condensator
Aceasta este o alta bobina sau schimbator de caldura, situat in partea din fata a masinii. Aici, agentul refrigerant se condenseaza si elibereaza caldura absorbita in exteriorul masinii.

Ventilator și motor
Aceste componente asigura circulatia aerului si forta necesara pentru functionarea sistemului.
Senzori si comenzi
Acestea monitorizeaza temperatura, umiditatea si alti parametri, pentru a regla corect functionarea sistemului de aer conditionat.
Filtru de aer
Acesta indeparteaza particulele si impuritatile din aerul exterior, pentru a asigura un aer curat si sanatos in interiorul masinii.

Utilizare corecta aer conditionat pe timpul verii

Prin utilizarea sistemului de aer condiționat, poti ajusta temperatura, viteza si directia fluxului de aer, pentru a crea un mediu confortabil in masina pe perioada zilelor calde de vara.


Seteaza temperatura potrivita
O temperatura confortabila, pentru majoritatea oamenilor, este in jur de 22-24 de grade Celsius. Evita setarea la temperaturi foarte scazute pentru a economisi combustibil si a preveni disconfortul termic.

Deschide geamurile inainte de a porni AC-ul
Inainte de a porni aerul conditionat, deschide geamurile pentru a permite aerului fierbinte sa iasa din masina. Astfel, vei raci interiorul mai eficient.

Indreapta jetul de aer in sus:
Directioneaza jetul de aer catre plafonul masinii, pentru a dispersa racoarea uniform in interior. Evita indreptarea directa a jetului de aer catre pasageri, sau spre volan.

Foloseste functia de recirculare
Atunci cand pornesti AC-ul, seteaza-l sa recircule aerul din interiorul masinii. Aceasta optiune ajuta la racirea mai rapida a aerului si la reducerea consumului de energie.

Nu raci in exces
Nu seta o temperatura prea scazuta. O temperatură moderata va raci eficient interiorul si va economisi combustibil.

Curata si intretine sistemul de aer conditionat
Asigura-te ca sistemul de AC este intretinut corespunzator. Schimba periodic filtrele de aer, verifica presiunea freonului si realizeaza revizii la unitatea noastra service, MafServ, pentru a preveni eventualele probleme.

Opreste AC-ul cand nu este necesar
Atunci cand temperatura din interiorul masinii devine confortabila, opreste aerul conditionat si lasa geamurile deschise, sau foloseste ventilatia pentru a economisi energie.

Pastreaza masina la umbra
Daca este posibil, parcheaza masina intr-un loc umbrit, pentru a evita incalzirea excesiva a interiorului. Acest lucru va reduce necesitatea de a raci masina prea mult atunci cand te urci la volan si o pornesti.

Utilizeaza parasolarul
Foloseste un parasolar pentru a proteja interiorul masinii de radiatia solara directa si pentru a mentine o temperatura mai scazuta.

Mentine viteza constanta
La viteze mai mari, deschiderea geamurilor poate creste rezistenta la aer si consumul de combustibil. In astfel de cazuri, folosirea AC-ului poate fi mai eficienta.

De final

Trebuie mentionat ca intretinerea adecvata si verificarea regulata a sistemului de aer conditionat, sunt importante pentru a asigura o functionare eficienta și pentru a evita problemele de ordin tehnic. Totodata, utilizarea sistematica a climatizarii poate creste consumul de combustibil al masinii, de acea este bine sa incerci sa utilizezi sistemul de climatizare cu masura si sa faci ajustari in functie de nevoile tale, pentru a economisi combustibil si a mentine confortul in acelasi timp.

Daca intampini probleme cu sistemul de climatizare, sau doresti o verificare a freonului din instalatie, programeaza o intalnire la locatia noastra din Craiova, sau acceseaza pagina de Contact. Suntem intotdeauna bucurosi sa te ajutam, dupa ce iti programezi o intalnire cu unul dintre mecanicii nostri experimentati.
Utilizare corecta aer conditionat pe timpul verii

Distribuie prietenilor