Sari la conținut

Ulei de motor negru imediat dupa schimbare



Ulei de motor negru imediat dupa schimbare, poate parea ceva normal, mai ales ca, conform opiniei comune, culoarea neagra a uleiului de motor inseamna ca este gata de inlocuire. Cu toate acestea, culoarea uleiului nu inseamna intotdeauna ca este uzat. Inegrirea uleiului poate fi, de asemenea, un semn al eficientei sale, mai degraba, decat al calitatii proaste. De ce uleiul de motor se innegreste in timp si ce culoare ar trebui sa aiba, sunt aspecte care ne dorim sa le explica in acest articol.

Dupa ce ai facut un schimb de ulei la motor, descoperi ca uleiul de motor este negru. Primul lucru care vine in minte este ca la atelierul respectiv s-a folosit ulei de proasta calitate sau, si mai rau, uleiul nu a fost inlocuit. Cu toate acestea, uleiul negru de pe joja, nu este intotdeauna o indicatie a minciunii sau a greselii. Innegrirea uleiului este un proces natural si este important sa sti de ce este responsabil.

Functiile uleiului din motor

Uleiul de motor este adesea numit lubrifiant, asa cum oameni il identifica doar cu acest rol. Cu toate acestea, este important de retinut, pe langa ca este derivat din petrol din titei rafinat sau gaze naturale, contine aditivi de imbogatire, care indeplinesc o serie de functii suplimentare. Acestea sunt tipuri diferite de ingrediente, cum ar fi dispersanti si detergenti. Acestia au un impact, fiind un tampon care neutralizeaza acizii produsi in timpul arderii combustibilului.

De ce sunt aditivi necesari? Acestia permit uleiului de motor nu numai sa lubrifieze partile metalice ale motorului, ci si:
– curata motorul de particule de funingine;
– previn formarea depozitelor de carbon;
– mentin motorul curat;
– reduc rezistenta la frecare;
– asigura o vascozitate uniforma in diferite conditii;
– protejeaza impotriva oxidarii prea rapide a uleiului;
– imbunatatesc pornirea motorului rece si previn ruperea peliculei de ulei;

Ajuta de asemenea, la racirea motorului, la etansarea camerelor de ardere si la izolarea motorului de zgomot. In consecinta, doar prezenta uleiului in baia de ulei nu este suficienta, el trebuie sa fie si de calitate superioara. Schimbați uleiul la fiecare zece până la zece mii. Cel mai bun mod de a te asigura ca motorul masinii tale. este in stare buna, este sa realizezi un schimb de ulei la fiecare 10-15 mii de km.


Ulei de motor negru imediat dupa schimbare

Culoarea uleiului de motor proaspat, este de obicei cu nuanta de chihlimbar sau pai. Deoarece este transparenta, este greu sa-l vezi pe joja imediat dupa schimbarea uleiului. Cu toate acestea, nu este neobisnuit ca uleiul sa se inchida la culoare treptat. Dupa cativa kilometri, uleiul poate deveni negru la culoare. Acest lucru este vizibil mai ales in cazul motoarelor diesel, unde uleiul negru nu este surprinzator. Situatia este diferita pentru motoarele pe benzina si cele alimentate cu GPL. Dupa 15-20 mii de km, uleiul poate fi de culoare deschisa. Transparenta uleiului indica de obicei o stare buna a motorului pe benzina, dar nu intotdeauna. Ar trebui sa-ti faci griji daca observi ulei de motor negru imediat dupa schimbarea uleiului?

Inainte de a explica despre cum ar trebui sa fie uleiul dupa un schimb, ar trebui sa iei in considerare motivul pentru care uleiul se intuneca la culoare. Innegrirea uleiului nu este o surpriza si nu este intotdeauna o indicatie a uzarii. Particulele care se formeaza in timpul arderii uleiului intra in carter si, ulterior, in baia de ulei, ceea ce provoaca culoarea inchisa. In momentul in care funinginea intra in ulei, dispersantii o dizolva, ceea ce impiedica formarea de fractiuni mai groase, care in cele din urma se lipesc de piesele motorului.

La motorul diesel, care produce cele mai multe particule, acest lucru este cel mai evident. Cu toate acestea, uleiul folosit de motorele pe benzina este mult mai ecologic, in special la cele care functioneaza cu autogaz. Culoarea inchisa a uleiului este o dovada a eficientei aditivilor care ajuta la mentinerea unui motor curat. Deoarece concentratiile de particule de funingine cresc in timp si uleiul de motor trebuie inlocuit cu unul nou, vizitele frecvente la un atelier auto, asa cum este MafServ, sunt esentiale.

Cu toate acestea, o culoare deschisa a uleiului nu inseamna ca este in stare buna. Compusii de sulf si impuritatile din combustibil nu intuneca uleiul, dar necesita aditivi TBN. Pentru a preveni ca fractiile acide sa domine uleiul, numarul alcalin trebuie mentinut la un nivel corespunzator.
Retine!
Cand motorul functionează, uleiul poate fi diluat cu combustibil, reducandu-i vascozitatea. Acesta este un alt motiv pentru care este necesar neaparat un schimb de ulei.

Uleiul poate fi negru dupa schimbare

In majoritatea cazurilor, dupa schimbarea uleiului, un lubrifiant nou isi mentine culoarea stralucitoare mai mult timp. De ce uleiul de motor devine negru, depinde de mai multe lucruri, inclusiv tipul motorului (diesel sau benzina), tipul de combustibil folosit si starea motorului. Un motor, in care segmentii pistonului nu sunt stransi si duc la scurgere, oxideaza uleiul mai repede decat un motor complet functional. Calitatea uleiului afecteaza si rata consumului de ulei. Aditivii de ulei de calitate scazuta se pot uza pur si simplu mai repede.

Cu toate acestea, uleiul negru, imediat dupa inlocuire, nu trebuie interpretat ca un semn al uzurii motorului sau a uleiului slab. Acest lucru se intampla de obicei din cauza unui fapt simplu: uleiul proaspat se amesteca cu uleiul vechi ramas. Este posibil sa nu fie posibila golirea completa a motorului, daca a fost folosit anterior un ulei mineral cu vascozitate ridicata. Prin urmare, este o idee buna sa folosesti o spalare a motorului, deoarece curata motorul si dizolva uleiul vechi. După spalare, uleiul negru este cel mai bun indicator al eficacitatii preparatului.

Innegrirea rapidă a uleiului poate fi, de asemenea, un semn al eficientei ridicate a aditivilor de curatare. Uleiul sintetic de inalta calitate, este adesea responsabil pentru acest lucru. Reduce depunerile de funingine, care se acumulează in motor si se innegresc rapid. Este evident ca acest efect este benefic, deoarece ajuta la prevenirea deteriorarii motorului. Apoi, merita sa grabesti putin urmatorul schimb de ulei si sa iei in considerare utilizarea unei spalari imediate inainte.

Proprietatile de curatare si anticoroziune ale uleiului de motor, sunt la fel de importante ca si cele ale lubrifierei, asa ca este important sa-ti amintesti sa-l schimbi in mod regulat. In conformitate cu cerintele specifice ale producatorilor de automobile, examineaza si clasele de calitate ale uleiului. Bazandu-ne doar pe vascozitatea uleiului, nu este suficient pentru a alege lubrifiantul potrivit. Informatii detaliate despre tipul de ulei pot fi găsite in cartea de service a masinii, sau ne poti contacta direct, folosind Pagina de Contact.

Totodata, daca doresti sa verifici uleiul si sa afli cum poti afla despre o buna functionare a masinii tale, iti facem invitatia de a suna si de a face o programare, sau de a ne vizita personal in Craiova.
Ulei de motor negru imediat dupa schimbare

Distribuie prietenilor