Sari la conținut

Saritul peste trepte cu o cutie de viteze manualaSaritul peste trepte cu o cutie de viteze manuala, atunci cand treci intr-o treapta de viteza superioara, nu este o problema, dar cu toate acestea, ar fi mai bine sa nu folosesti permanent, pentru a evita costurile mari. In acest articol auto, MafServ afiseaza unele recomandari si efectele unei astfel de  proceduri, mai ales ca, in zilele noastre, transmisiile manuale devin din ce in ce mai rare la masinile noi, iar acest aspect este destul de explicabil. Sunt destul de multi soferi care prefera transmisiile automate, fiind mai practice, mai ales in ambuteiajele si in orasele mari.

Dar, cu toate acestea, transmisiile manuale sunt inca disponibile, mai ales ca sunt soferi care sa nu auda de transmisii automate. O masina cu o transmisie manuala, ofera mai mult control asupra turatiei motorului si a performantei.

Exista destul de multi soferi care trec de la treapta a patra la a doua fara sa se gandeasca la asta, atunci cand folosesc frana de motor, sarind treapta a treia. Tot ce trebuie facut este o mica accelerare (putin gaz) pe timpul debraierii, ceea ce asigura o tranzitie lina si o uzura mai mica a ambreiajului. In schimb, exista si soferi care trec de la treapta a treia la a cincea, pentru ca vor sa accelereze. In ambele cazuri, treptele sunt sarite. Nu este foarte intelept astfel de manevre, pentru ca acestea implica unele riscuri.


Saritul peste trepte cu o cutie de viteze manuala

Dupa cum s-a mentionat, saritul treptelor de viteze prezinta anumite riscuri, atat la accelerare, cat si la decelerare. Aceste manevre se fac intotdeauna incet, pentru a oferii mecanismelor sansa de a-si face treaba. Altfel, se risca o uzura mai rapida a ambreiajul, pentru ca-i fortezi actiunea, ceea ce nu este firesc. Cu toate acestea, acesta nu este singurul pericol care poate sa apara.

Principalele componente care sufera de schimbari mari de sarcina, atunci cand se sare peste viteze, sunt inelele de sincronizare. Acestea asigura, in general, ca viteza treptelor de viteza sa se potriveasca una cu cealalta in momentul schimbarii. Diferentele de viteza sunt intotdeauna mai mari daca sari peste trepte. Acest lucru face ca inelele sa se uzeze mai repede, iar treptat, se poate ajunge la probleme care nu mai permit deplasarea masinii. Pentru a inlocui inelele de sincronizare, cutia de viteze manuala trebuie demontata sau inlocuita cu o alta, iar astfel de operatiuni sunt adesea costisitoare.

Prin urmare, daca a intrat in obisnuita folosirea saritului peste trep[te de viteze, cel mai bine este sa se evite acest lucru. In situatia ideala, vitezele se schimba intotdeauna in ordinea corecta, lin si fara graba. Acest lucru va mentine cutia de viteze manuala sa functioneze corect si te va impiedica sa pierzi timpul intr-un atelier auto, dar mai ales, sa poti pastra banii in buzunar, cei pe care esti nevoit sa-i cheltui pentru reparatii.


Asigura-te ca masina ta este verificata si intretinuta in mod regulat de catre service-ul nostru auto si astfel poti sa previi problemele mentionate mai sus si frustrarile asociate, prin a face o programare, sau de a ne vizita personal in Craiova, afland detalii prin accesare a butonului afisat.

Pagina Contact

Saritul peste trepte cu o cutie de viteze manuala
Ramai conectat cu site-ul nostru, devino un urmaritor al paginii pe Facebook si comenteaza articolele in pagina, dar, distribuie si prietenilor pentru o mai bogata cunoastere.
La acest link poti lasa un review si pentru care iti multumim!

Distribuie prietenilor