Sari la conținut

Reguli utilizare corecta baterie auto iarnaReguli utilizare corecta baterie auto iarna, atunci cand temperaturile scazute ale aerului ii afecteaza negativ capacitatea. Prin urmare, daca nu doresti sa ai probleme la pornirea masinii dupa o noapte geroasa, ai grija in avans de bateria masinii tale. Prin cele ce urmeaza, acest articol auto te indruma prin a afla ce poti face.

Bateria auto este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante elemente ale masinii noastre. Nu este un secret ca de obicei ne amintim despre ea doar iarna, cand temperatura de afara scade rapid. Este evident ca atunci este mai usor sa fie descarcata, ceea ce poate afecta problemele cu pornirea motorului. Deci, ce trebuie retinut pentru a asigura ca masina are o baterie functionala si eficienta.

Desi bateriile auto moderne sunt dispozitive care nu necesita intretinere, asta nu inseamna ca dupa instalarea lor, putem uita complet de ele. In astfel de cazuri, fara intretinere, inseamna doar ca nu este nevoie sa deschizi capacul superior al bateriei – mufele bateriilor fara intretinere sunt echipate cu sloturi speciale, iar in plus, astfel de baterii, cel putin in teorie, nu trebuie sa fie reumplute cu electrolit.

Reguli utilizare corecta baterie auto iarna

Temperaturile aerului sub zero inseamna o scadere drastica a eficienței bateriei (la -15 grade Celsius, eficienta bateriei poate scadea cu 70 %) si daca era deja subincarcata, problemele la pornirea masinii dupa o noapte geroasa sunt ca si sigure. Prin urmare, merita sa verifici nivelul de incarcare a bateriei inainte de sosirea primului inghet si, daca este necesar, sa o conectezii la redresor.

Lipsa incarcarii maxime a bateriei poate rezulta din nivelul de uzura a acesteia (vechime), precum si din stilul de condus specific al soferului. Daca se parcurge in principal distante scurte cu masina, alternatorul nu are de obicei timp sa restituie energia care a fost luata la momentul pornirii motorului si pe care masina o consumă in timpul mersului, mai ales ca cererea de energie electrica din masina, in timpul perioadei de iarna, este de obicei putin mai mare decat in ​​alte anotimpuri (prin incalzire continua a habitaclului).


Daca se doreste prelungirea duratei de viata a bateriei si pastrarea in stare tehnica buna, merita luat in considerare si renunțarea la sarcina suplimentara a sistemului electric al masinii, prin conectarea dispozitivelor periferice la acesta.

Cand se inlocuieste bateria

Majoritatea bateriilor auto disponibile pe piata sunt acoperite de o perioada de garantie de 2 ani, sau chiar 3 ani. Cu o utilizare corecta si incarcare periodica a bateriei, daca masina este condusa optim si pe distante considerabile, durata de viata poate fi prelungita pana la 5-6 ani. Unii soferi folosesc bateriile si mai mult timp, dar produsele mai vechi, isi pierd capacitatea mai repede si trebuie reincarcate mai des, ceea ce poate fi destul de deranjant, mai ales in conditii de iarna.

Inainte de a cumpara o baterie noua, verifica recomandarile producatorului auto. Nu merita sa investesti in baterii cu putere de pornire excesiv de mare, pentru ca de obicei este pur si simplu inutil. Cu toate acestea, nu ar trebui sa cumperi o baterie cu putere prea mica, deoarece atunci pornirea masinii va fi dificila si functionarea electronica poate fi perturbata. Pentru a evita o greseală, merita sa te uiti prin manualul masinii, sau sa intrebi un mecanic care sa-ti de-a informatii reale, nu unele de adormit copiii. Afla cat mai multe informatii legate de o baterie auto, prin recomandarea citirii printr-un singur click pe articole dedicate.

Daca ai probleme de acest gen si legate despre bareia auto, sau oricare alta defectiune la masina, te invitam la atelierul nostru auto din Craiova, unde te putem informa rapid si eficient si sa le rezolvam. Totul este sa suni si sa faci o programare.
Reguli utilizare corecta baterie auto iarna

Distribuie prietenilor