Sari la conținut

Prevenire uzura cutie de vitezePrevenire uzura cutie de viteze, stiind ca transmisia este o parte scumpa, dar importanta a masinii, dar cum o poti face sa reziste cat mai mult si cum previi uzura ei. Daca o cutie de viteze nu este gestionata corect, aceasta va duce inevitabil la deteriorari sau uzura, mai mari decat se poate anticipa. Defectele pot fi, de asemenea, cauzate de probleme tehnice. In acest articol auto apar cateva probleme frecvente si se ofera sfaturi, pentru atat transmisiile automate, cat si cele manuale.

Pentru a va bucura de o masina cat mai mult timp posibil, este imperativ sa o intretii. Verifica masina intr-un service auto si nu incerca sa rezolvi singur problemele aparute. Sunt aspecte in care nu poti determina acest lucru din exterior, sau fara o experienta pe masura, iar daca intarzii cu adevarat, adesea te vor costa bani.

Deteriorare cutie de viteze

Petele de ulei, care se afla sub masina, pot indica deteriorarea cutiei. Daca lubrifiantul picura din transmisie, mai degraba decat din motor, masina trebuie dusa la un atelier auto, asa cum este si MafServ, in cel mai scurt timp posibil. Semnalele de avertizare sunt neobisnuite, in special vibratii la pornirea din loc, zgomote din interiorul cutiei de viteze, sau un comportament nelinistit la condus.


Chiar daca maneta sare dintr-o treapta, sau daca treptele de viteza sunt greu de selectat, acesta este un semn ca intr-un viitor apropiat vor fi probleme. Daca doresti sa eviti reparatiile costisitoare, sau chiar inlocuirea transmisiei (care costa mii de lei), este bine sa fie urmate cateva sfaturi.

– nu cupla niciodata o treapta de viteza cu forta si apasa intotdeauna complet pedala de ambreiaj;
– evita fortarea de viteze mari;
– nu sari peste trepte de viteze in mod inutil;
– mai intai opreste masina si apoi cupleaza usor marsarierul;
– nu te sprijini cu mana pe schimbatorul de viteza, cand nu schimbi viteza. Acest aspect cauzeaza uzura mecanismului de comutare;
– inlocuieste uleiul de transmisie in timp util si respecta intervalul de intretinere. Acest lucru este deosebit de important cu o cutie de viteze automata.

Sunete ciudate la schimbarea vitezelor

Daca se aude un zgomot de frecare in toate treptele, atunci cand schimbi la o cutie de viteze manuala, poate sa fie un semn ca ambreiajul se uzeaza. Daca acest lucru se intampla doar cu o singura viteza, trebuie verificate inelele de sincronizare, cele care preven slefuirea vitezelor si simplifica schimbarea vitezelor.


Daca plasezi maneta de viteza a unei transmisii automate in D sau R, in timp ce stationezi, ar trebui sa actioneze fara probleme. Daca simti o smucitura, ar putea indica cateva probleme. Inelele de etansare pot fi uscate, rupte sau uzate. Dar se poate, de asemenea, ca si controlul de schimbare a vitezelor sa fie uzat.

Daca transmisia automata face zgomot in timpul mersului, este deja un semn ca ceva nu este in regula. Ar putea fi un semn ca exista prea putin ulei in cutia de viteze, sau ca este ulei contaminat in ea. De asemenea, este posibil ca filtrul de ulei sa fie infundat cu resturi. Devine mai grav daca acest lucru indica faptul ca dintii angrenajelor, rulmentilor sau diferentialului sunt uzati, sau deteriorati.

Prevenire uzura cutie de viteze

In mod normal, o cutie de viteze isi face treaba asa cum trebuie sa fie, mai ales daca se inlocuieste uleiul la timp cu uleiul corect, dedicat pentru cutia de viteze. Acest aspect se intampla si cu o transmisie automata care are un ulei performant. Asa ca, daca observi ceva neobisnuit, arunca o privire rapida, sau lasa acest lucru sa fie facut de un mecanic auto din cadrul unitatii noastre. Cu siguranta, te vei bucura de transmisie mai mult timp.

Asigura-te ca masina ta este verificata si intretinuta in mod regulat de catre noi si astfel poti sa previi problemele mentionate mai sus si frustrarile asociate, prin a face o programare, sau de a ne vizita personal in Craiova, afland detalii prin accesare a butonului afisat.

Pagina Contact

Prevenire uzura cutie de viteze
Ramai conectat cu acest site auto, devino un urmaritor al paginii noastre pe Facebook si comenteaza articolele in pagina, dar, distribuie si prietenilor pentru o mai bogata cunoastere.
La acest link poti lasa un review si pentru care iti multumim!

Distribuie prietenilor