Sari la conținut

Inlocuire senzor de viteza ABSInlocuire senzor de viteza ABS, componenta a acelui sistem de franare care previne blocarea rotilor si care este cunoscut cu numele Anti-lock Braking System. Este un sistem care consta din supape, un controler si senzori de viteza, toate lucrand impreuna pentru a asigura ca se poate frana in siguranta.

Cand exista o problema cu sistemul de franare ABS de la masina, senzorul defect va trimite un semnal care va aprinde martorul de avertizare pentru a atentiona ca frana a fost dezactivata si nu mai este activa pe o roata.


Senzorii de viteza ABS sunt montati cel mai frecvent la roti, in cazul celor mai multe autovehicule moderne. Acesta este cel mai eficient loc pentru a fi montate. Unele autovehicule de generatie mai veche, le pot avea montate pe diferentialul din spate.

Verificare siguranta

Inainte de toate, primul pas care trebuie facut in detectarea nefunctionalitatrii unui senzor este verificarea sigurantei. La fel ca orice alte sisteme electrice, un sistem ABS este practic protejat de o siguranta care se poate arde atunci cand timpul trece peste ea, sau cand are loc o supratensiune electrica.

Daca o sigurana inlocuita este arsa din nou, este posibil sa existe un scurtcircuit in sistem, care este adesea produs de calculatorul masinii. O siguranta ABS este localizata in panoul principal de distributie de sub capota, sau in panoul de sigurante de sub bord.

Localizare corecta senzor ABS

Pentru aflare ce senzor a esuat, este recomandat utilizarea unui instrument de scanare si citire a codul pentru a determina ce senzor face probleme. Localizarea senzorului pe autovehicul poate fi o provocare pentru unele modele și poate fi necesara consultarea unui manual de reparatii dedicat modelului de autovehicul in cauza. Insa, cele mai comune locatii pentru senzorul de viteza ABS sunt la o roata sau pe o axa.

Demontare senzor

Pentru obtinerea de acces la senzor, trebuie scoasa o roata, sau un suport pentru a accesa senzorul. Astfel, o data ce s-a decis remedierea problemei, este necesara parcarea vehiculul pe un teren plan.
Se ridicata masina cu ajutorul unui cric, pentru a scoate roata, insa nu uita sa folosesti intotdeauna acele suporturi cu cric existente pe caroserie, pentru a ramane masina suspendata in siguranta.


O data ce ai observat senzorul, deconecteaza-l de la curent si desfileteaza acel surub care fixeaza senzorul. Cand scoti senzorul din suport, sau din carcasa, poate fi necesar sa aplici un spray penetrant.
Roteste senzorul pentru a-l elibera, calm si cu rabdare. In momentul cand incepe sa se roteasca, trage incet dar cu putere de senzor.

Poti folosi o surubelnita cu cap plat pentru a ajuta la desprindere.
Incearca si tine cont de traseul cablului senzorului, deoarece este esential ca firul senzorului sa fie directionat corect. Nerespectarea acestui lucru poate duce la deteriorarea cablului si la o deterioare a acestuia.

Curata orificiul de montare

Inainte de a inlocui senzorul, asigura-te ca folosesti putin smirghel si putin lichid de frana, pentru a curata orificiul de montare a senzorului. Curata cu atentie si inelul de care dispune senzorul. Daca ai curatat orificiul de montare cu atentie, senzorul ar trebui sa alunece cu usurinta, introducandu-l printr-o o actiune de rasucire. Nu forta introducerea lui daca nu aluneca usor. Daca cumva intampini greutati, compara vechiul senzor cu cel nou pentru a vedea ce este in neregula.

Inlocuire senzor de viteza ABS

Urmatorul pas este directionarea cablul senzorului pe calea corecta, deoarece daca acest lucru nu este facut corespunzator, probabil ca firul se va deteriora si va trebui repetate operatiunile de la capat cu un senzor nou. Conectarea senzorului la conectorul vehiculului se face printr-un clic, care indica faptul ca acel conector este blocat in pozitie.

Trebuie luata in considerare verificarea conexiunii electrice din interiorul conectorului, atat dinspre vehicul, cat si pe partea cu senzorul. Se poate intampla ca pinii sa fie impinsi la instalarea conectorului.

Sterge codul si testeaza

Aceste operatiuni se fac prin conectarea instrumentul de scanare si stergere a codul. Odată ce codul este sters, se observa datele pentru senzorul care tocmai s-a inlocuit. Porneste si ruleaza masina pentru un test de conducere la viteze de 60 km/ora.

Se intampla situatii sa fie înlocuit accidental senzorul unui sistem de franare care nu este defect, mai ales cand exista o masina cu senzori pe fiecare roata. Pentru a te asigura ca inlocuiesti intotdeauna senzorul potrivit, in mod ideal, cel mai bine este sa ceri ajutor unei persoane autorizate, pentru a testa senzorul despre care banuiesti ca este defect, inainte de a urma pasii afisati mai sus.

Daca ai probleme de acest gen si doresti sa verifici cateva aspecte afisate in acest articol auto, te invitam la atelierul nostru auto din Craiova, unde il vom rezolva rapid si eficient. Totul este sa suni si sa faci o programare.
Inlocuire senzor de viteza ABS

Daca doresti sa faci comentarii, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook, invita si prietenii pentru o mai multa cunoastere si scrie ceea ce consideri ca merita atentie.

Distribuie prietenilor