Sari la conținut

Cum sa inlocuiesti lichidul de frana al masiniiCum sa inlocuiesti lichidul de frana al masinii, deoarece, inlocuirea lichidului de frana al masinii poate parea o sarcina simpla, dar este important de stiut ca procedura este mai dificila decat pare. Multi soferi se intreaba cum pot sa o faca singuri, insa exista riscul aparitiei unor erori sau problemelor neprevazute care pot imobiliza masina. De aceea, este recomandat sa te adresezi unui mecanic autorizat din cadrul atelierului auto MafServ, pentru a efectua aceasta operatiune. Acestia au experienta si cunostintele necesare pentru a inlocui lichidul de frana in mod corect, astfel incat sa te asiguri ca masina functioneaza in parametrii optimi si nu exista riscul unor defectiuni la sistemul de franare.

Importanta inlocuire lichid de frana

Lichidul de frana este un element esential in sistemul de franare al unui vehicul si trebuie inlocuit periodic pentru a asigura functionarea corecta a acestuia. Inlocuirea lichidului de frana implica golirea completa a sistemului de franare si inlocuirea cu un lichid nou si proaspat. Acest proces trebuie efectuat cu atentie si in conformitate cu instructiunile producatorului vehiculului, deoarece lichidul de frana este sensibil la umiditate si poate afecta performanta sistemului de franare daca nu este manipulat corespunzator.

Sistemul de franare utilizeaza un lichid rezistent la temperatura. Exista mai multe tipuri de lichide disponibile, care difera in punctul de fierbere. Cele mai comune tipuri sunt DOT3, DOT4 si DOT5.1, avand puncte de fierbere de 205, 230, respectiv 260°C. Producatorul unui vehicul specifica tipul de lichid necesar si este recomandat sa se respecte aceasta indicatie, desi amestecarea sau greseala in utilizarea diferitelor lichide nu va duce la o defectiune. Pentru unele masini cu ESP (Program Electronic de Stabilitate), se poate recomanda utilizarea fluidului DOT4 LV (vascozitate scazuta), care are o vascozitate de doua ori mai mare decat lichidul DOT4. Este benefic sa se utilizeze acest lichid, deoarece accelereaza functionarea supapelor ESP.

Unul dintre motivele principale pentru care este important sa inlocuiesti lichidul de frana in timp util, este ca acesta absoarbe umiditatea din aer. Pe masura ce lichidul de frana se degradeaza, acesta devine mai putin eficient in transferul presiunii de franare. Umiditatea absorbita de lichidul de frana poate duce la formarea de bule de aer in sistemul de franare, ceea ce poate reduce semnificativ eficienta franelor si timpul de reactie al masinii in caz de franare brusca.

De asemenea, lichidul de frana se incalzeste in timpul utilizarii normale a sistemului de franare. Acest lucru poate duce la formarea de vapori in lichidul de frana, ceea ce poate afecta semnificativ performanta sistemului de franare. Daca lichidul de frana nu este inlocuit in timp util, acesta poate ajunge la un punct in care isi pierde complet capacitatea de a transfera presiunea de franare, ceea ce poate duce la esecul sistemului de franare si la un potential accident.


Pentru a evita aceste probleme, este recomandat sa inlocuiesti lichidul de frana la intervale regulate, de obicei la fiecare 2 ani, sau la fiecare 40.000-50.000 de kilometri parcursi. Inlocuirea lichidului de frana poate fi realizata de catre un mecanic auto calificat, sau poti sa o faci si singur, daca ai cunostintele si echipamentul necesar.

Cum sa inlocuiesti lichidul de frana al masinii

Atunci cand vine vorba de intretinerea masinii tale, un aspect esential este verificarea si inlocuirea regulata a lichidului de frana. Acest lichid este responsabil de functionarea corecta a sistemului de franare si, prin urmare, este crucial sa fie in stare perfecta. In acest articol, se afiseaza pasii necesari pentru a inlocui de unul singur lichidul de frana al masinii tale, astfel incat sa te asiguri ca vei avea o experienta de condus sigura si fara probleme.

Asigura-te ca ai toate materialele necesare
Inainte de a incepe procesul de inlocuire a lichidului de frana, asigura-te ca ai toate materialele necesare la indemana. Acestea includ un recipient pentru a colecta lichidul vechi, o pereche de manusi pentru a deschide rezervorul de lichid de frana, un set de chei pentru a desface suruburile de pe roti si un recipient cu lichid de frana nou.

Ridica masina si demonteaza rotile
Pentru a avea acces la sistemul de franare, va trebui sa ridici masina si sa demontezi rotile. Asigura-te ca masina este asezata pe o suprafata plana si sigura inainte de a incepe acest pas. Utilizeaza un cric pentru a ridica masina si asigura-te ca aceasta este stabila inainte de a continua.

Gaseste rezervorul de lichid de frana
Dupa ce ai demontat rotile, va trebui sa gasesti rezervorul de lichid de frana. Acesta este de obicei amplasat in compartimentul motorului si este marcat cu un simbol specific (vezi imaginea). Deschide capacul rezervorului si asigura-te ca nu intra niciun fel de impuritati in lichidul de frana.

Goleste lichidul vechi
Pentru a inlocui lichidul de frana, va trebui sa golesti lichidul vechi din sistem. Acest lucru se poate face prin intermediul suruburilor de aerisire de pe fiecare roata. Utilizeaza cheia potrivita pentru a desface suruburile si lasa lichidul sa se scurga in recipientul pregatit in prealabil. Asigura-te ca nu atingi lichidul cu mainile, deoarece acesta poate fi toxic.

Umple rezervorul cu lichid de frana nou
Dupa ce ai golit lichidul vechi, este timpul sa umpli rezervorul cu lichid de frana nou. Asigura-te ca folosesti un lichid de frana de calitate si ca umpli rezervorul pana la nivelul recomandat. In timp ce faci acest lucru, asigura-te ca nu se formeaza bule de aer in sistem.

Aeriseste sistemul de franare
Pentru a te asigura ca sistemul de franare este complet functional, va trebui sa aerisesti sistemul. Acest lucru se poate face prin deschiderea suruburilor de pe fiecare roata si apasarea pedalei de frana in acelasi timp. Repeta acest proces pana cand nu mai apar bule de aer in lichidul de frana, iar lichidul curat incepe sa curga prin surubul de aerisire. Este important sa monitorizezi constant nivelul lichidului din rezervorul de expansiune, evitand ca acesta sa ajunga la fund, deoarece acest lucru poate duce la captarea aerului in sistem. In loc sa pompezi simplu lichidul, va trebui sa aloci mai mult timp pentru aerisire.

Verifica nivelul lichidului de frana
Dupa ce ai aerisit sistemul de franare, verifica nivelul lichidului de frana din rezervor. Asigura-te ca acesta se afla la nivelul recomandat si ca nu exista scurgeri sau alte probleme in sistem.

Importanta inlocuirii lichidului de frana pentru siguranta masinii

Pot sa apara problemele atunci cand schimbati singur lichidul.. Cand desurubezi un orificiu de aerisire care nu a fost atins de ani de zile, exista un risc mare de a-l rupe – partea interioara filetata se poate bloca. Fara instrumente de baza si experienta, nu va fi posibila indepartarea resturilor de aerisire – in orice caz, va trebui sa vizitezi un atelier de service (daca surubul de aerisire se rupe intr-un mod care permite lichidului sa scape, masina va trebui sa fie transportata cu ajutorul unui serviciu de tractare pe platforma).

Deficientele pot fi completate cu orice lichid de frana, dar bineinteles de preferinta din aceeasi clasa DOT. Nu prea conteaza marca producatorului. Fluidele DOT3, DOT4 si DOT5.1 pot crea o solutie omogena intre ele. Daca nivelul lichidului scade sistematic rapid (de exemplu, in cateva saptamani), scurgerea trebuie sa fie localizata. Este normal ca nivelul lichidului sa scada incet pe masura ce placutele de frana se uzeaza. Lichidul nu trebuie reumplut – nivelul acestuia va creste dupa instalarea de noi placute cu ferodou gros, ceea ce va implica impingerea pistoanelor adanc in etriere.

MafServ recomanda: Alegere lichid de frana si verificare nivel

De final

In concluzie, inlocuirea lichidului de frana al masinii este o procedura esentiala pentru mentinerea sigurantei si bunei functionari a sistemului de franare. Este important sa se acorde atentie intervalului recomandat de producator pentru inlocuirea acestuia si sa se urmeze metodele corecte de schimbare. Inlocuirea lichidului de frana poate fi realizata fie de catre un mecanic autorizat, fie de catre tine, daca detii cunostintele si echipamentul necesar. Indiferent de optiunea aleasa, este crucial sa se respecte regulile de siguranta si sa se utilizeze lichidul de frana potrivit pentru tipul de masina. Efectuarea regulata a acestei operatiuni va asigura o functionare optima a sistemului de franare si va contribui la siguranta soferului si a pasagerilor.

Daca intampini probleme cu sistemul de franare si doresti sa sti cum le poti rezolva, sau vrei sa verifici cateva aspecte descoperite in acest articol auto, te invitam la atelierul nostru auto din Craiova, unde le vom rezolva rapid si eficient. Totul este sa sa faci o programare.

Realizeaza o programare

Cum sa inlocuiesti lichidul de frana al masinii

Distribuie prietenilor