Sari la conținut

Cum sa ingrijesti radiatorul de la masinaCum sa ingrijesti radiatorul de la masina, stiind ca radiatorul auto este unul dintre cele mai importante elemente tehnice ale oricarei masini echipate cu motor cu ardere interna. Acest dispozitiv cu un design caracteristic, format din mai multe randuri de tuburi dispuse vertical sau orizontal, este responsabil pentru disiparea caldurii din lichidul care iese din motor.

Radiatorul este un element esential responsabil de mentinerea temperaturii corespunzatoare de functionare a motorului cu ardere interna, prevenind supraincalzirea sau racirea excesiva a acestuia, care de obicei are ca rezultat deteriorarea acestuia. Nu doar el este responsabil pentru mentinerea temperaturii optime a lichidului de racire, ci si termostatul care lucreaza cu acesta, cel care deschide sau inchide fluxul de lichid de racire daca este necesar si regleaza astfel temperatura de functionare optima a motorului cu ardere interna.

Cum sa ingrijesti radiatorul de la masina

Radiatoarele sunt cruciale pentru functionarea corecta si durabilitatea multor elemente mecanice ale unei masini. Contrar aparentelor, la masinile moderne nu exista doar un astfel de element. Pe langa radiatorul motorului gasim si un dispozitiv de racire a aerului de alimentare sau a uleiului. Fiecare dintre ele îndeplineste o functie specifica, iar dupa ani de functionare se poate necesita interventia unui specialist.

Trebuie avut in vedere, ca radiatorul auto, ca orice alt element tehnic al masinii, se uzeaza si el in timp, se corodeaza si inceteaza sa-si indeplineasca functia de baza. Cu toate acestea, daca ai grija de el, cu siguranta va mentine o eficienta ridicata pentru o lunga perioada de timp. Deci, ce trebuie sa-ti amintesti!

In primul rand, ar trebui sa acorzi atentie la calitate lichid de racire folosit. Acesta trebuie inlocuit la fiecare 3-5 ani. De asemenea, aminteste-ti sa monitorizezi nivelul lichidului de racire si sa completezi cu apa distilata (demineralizata), sau acelasi tip de lichid de racire, daca este necesar.


Cand vizitezi un atelier auto, merita sa ceri si verificarea nivelului de concentratie a lichidului de racire, mai ales daca l-ai diluat intre timp cu apa distilata. Evita sa adaugi apa obisnuita de la robinet in radiator, deoarece poate contribui la formarea depunerilor de calcar si poate accelera coroziunea.

Daca ai probleme de acest gen, sau oricare alta defectiune, te invitam la atelierul nostru auto din Craiova, unde il vom repara rapid si eficient. Totul este sa suni si sa faci o programare.
Cum sa ingrijesti radiatorul de la masina

Distribuie prietenilor