Sari la conținut

Cum sa alegi un bec auto potrivitCum sa alegi un bec auto potrivit, deoarece, atunci cand faci alegerea becului auto, trebuie sa fi atent la doi parametri tehnici de baza: durabilitatea produsului si luminozitatea pe care o ofera la o anumita putere. De obicei, becurile care stralucesc extrem de puternic se ard mult mai des, iar modelele mai rezistente stralucesc putin mai slab. Desigur, exista cateva exceptii de la aceasta regula, insa trebuie cautate doar becuri de marci bune.

Nu vei sti niciodata ase va arde un bec si esti adesea sortit sa-l inlocuiesti, de exemplu, la o benzinarie, unde alegerea este de obicei redusa. Se presupune ca durata de viata medie a unui bec standard H4 este de aproximativ 900 de ore, iar H7 – 550 de ore. Becurile cu xenon dureaza pana la 3000 de ore.

Cu toate acestea, chiar si cu aceste statistici, nu se stie niciodata cand va fi necesara o inlocuire, deoarece durata de viata a unui bec auto depinde si de tensiunea din sistemul electric (cu cat tensiunea este mai mare, cu atat durata de viata este mai scurta) si de numarul de cate ori luminile de la masina sunt pornite si oprite.

Cum sa alegi un bec auto potrivit

La ce ar trebui sa fi atent cand cumperi becuri auto? In primul rand, originea. Exista o multime de producatori de becuri in lume, insa doar cativa cu experienta. Al doilea lucru este aspectul prin care vei avea acces la becurile in sine intr-un magazin auto, fara a desigila ambalajul. Ar trebui sa aiba pe el, alaturi de nume producator, si simbolul (E sau ECE), care indica faptul ca produsul este omologat pentru utilizare in Uniunea Europeana. Cea mai buna alegere ar fi marca folosita la prima asamblare din fabrica.

Cele mai populare printre soferi sunt becurile cu simbolurile H4 si H7. Intr-adevar, sunt comune la multe masini noi si second. Cu toate acestea, poti gasi si altele. Multi soferi, nici nu se gandesc la cu ce tip de becuri este echipata masina lor. Numai ca astfel de cunostinte pot fi utile, deoarece unele dintre ele nu sunt disponibile la benzinarii si chiar in magazinele de piese auto. Mai ales in cazul masinilor cu becuri neobisnuite, merita sa exista intotdeauna o rezerva.


Pe langa toate acestea, determinarea simbolului becului nu este totul. Mai trebuie sa alegi dintre mai multe feluri disponibile. Pe langa cele obisnuite, exista becuri cu durata de viata extinsa, sau cu parametri imbunatatiti. Decizia de a cumpara un anumit produs ar trebui adaptata la conditiile in care folosesti cel mai des masina.

Persoanele care conduc in principal ziua, sau pe strazile luminate ale orasului, pot instala becuri de baza. Aceste becuri obisnuite sunt ieftine si mereu disponibile. Diferenta este cand se conduce mult dupa lasarea intunericului. In astfel de conditii, sursele cu lumina mai puternica si cu o raza mai mare de actiune, vor fi recomandate. Durabilitatea lor este desigur mai mica, dar diferenta este vizibila.

Cum se inlocuiesc becurile masinii

Ca si sofer, care constientizezi ca este dificil sa se schimbe becul la masina (in unele cazuri aceasta operatiune necesita o vizita la un atelier auto), ar trebui ales un produs cu o durata de viata prelungita. Daca un bec auto existent intr-unul dintre faruri s-a ars, pentru a minimiza diferentele de calitate a farurilor auto, merita sa te gandesti la inlocuirea becului ars, dar si a becului care functioneaza in celalalt far. Datorita acestui fapt, calitatea luminii ambelor faruri va fi identica, ceea ce se traduce automat intr-un confort sporit de condus dupa lasarea intunericului.

Cand inlocuiesti becul, ai grija sa nu ti de partea de sticla a becului. Uneori este extrem de dificil si incomod, dar atingerea becului de sticla cu mana direct, contribuie la scurtarea duratei de viata a lui. Dupa inlocuirea unui singur bec sau a unei perechi de becuri in doua faruri, merita sa verifici alinierea luminilor vizitand un service auto.

Teoretic, atunci cand inlocuiesti un bec auto, nu ar trebui sa se schimbe unghiul filamentului, dar, in practica, o presiune prea mare la atasarea becului nou poate provoca o usoara abatere a acestuia, iar calitatea luminii farurilor auto este redusa semnificativ. In plus, cu farurile prost reglate, poti orbi si alti soferi.

In caz ca intampini astfel de probleme, te asteptam la atelierul nostru auto din Craiova, unde, un electrician auto profesionist va avea grija ca masina ta sa fie in siguranta.
Cum sa alegi un bec auto potrivit

Distribuie prietenilor