Sari la conținut

Conducere cu un rulment de roata defectConducere cu un rulment de roata defect, chiar daca un rulment al rotii functioneaza in continuare, dar nu este recomandat pentru distante lungi. Incearca sa reduci numarul de kilometri si evita sa experimentezi simptome de defectiune a rulmentului rotii. Urmareste simptomele din acest articol auto, iar daca consideri ca ai intampinat probleme cu ce vei descoperii in randurile de mai jos, atelierul auto MafServ este deschis rezolvarilor tale legate de masina.

Nu trebuie neglijat faptul ca un rulment de roata deteriorat este o problema semnificativa. Este posibil sa provoace probleme tehnice pentru masina, precum si o amenintare semnificativă pentru sofer, pasageri si alti utilizatori din trafic.

Unul dintre simptomele care nu trebuie subestimate este un zgomot dinspre zona rotii. Poate indica deteriorarea rulmentului rotii, un defect care este foarte important pentru siguranta conducerii. Pentru ca simptomele unui rulment de roata deteriorat pot fi usor confundate cu zgomotul anvelopei, explicam cum sa recunoastem si sa remediem defectul.

Conducere cu un rulment de roata defect

Daca se aude un zgomot ciudat de la una dintre roti, in timp ce conduci, ar putea fi vorba de un rulment deteriorat. Simptomele sunt foarte distincte si, de obicei, destul de evidente pentru oricine. Primul semn este sunetul de frecat, provocat la rotirea rotilor. In majoritatea cazurilor, problema apare doar atunci cand conduci la o viteza relativ mica. Zgomotul devine mai greu de inteles atunci cand te deplasezi cu o viteza mai mare, sau in timpul virajelor.

Continuarea conducerii cu un rulment de roata deteriorat, poate duce la daune semnificative si grave, care vor fi mult mai costisitoare de reparat, decat doar o verificare si o reungere a rulmentului. In cele mai rele cazuri, deteriorarea unui rulment defect care nu este tratata, poate deveni imposibil de reparat. Acest lucru este valabil in special atunci cand deteriorarea provoaca defecte ale componentelor din jur si a osiei.


Ce este si cum functioneaza un rulment al rotii

Rulmentii de roti sunt in mare parte identici, deoarece sunt printre cele mai simple componente. Acestea sunt piesele care se ocupa de reducerea frecarii rotilor care se rotesc si de a lega roata cu masina intr-un fel sau altul. Sunt incorporati in butuc si nu necesita lubrifiere. Designul rulmentilor rotilor a fost conceput pentru a fi capabil sa reziste la cele mai dificile conditii. Sunt rezistenti la frecare, coroziune, umiditate si nisip. Sunt două tipuri diferite de rulmenti utilizati.

– Autoturismele mai vechi au folosit rulmenti cu role conice, pentru a transfera sarcini radiale si axiale;
– Masinile mai noi, folosesc rulmenti cu bile cu doua randuri;

Atat bilele si conurile sunt scufundate intr-un lubrifiant, pentru a asigura o alunecare suficienta si pentru a stabiliza componentele din carcasa metalica. In timp ce transmite caldura produsa catre butuc si apoi catre janta rotii, rulmentul se raceste. Rulmentul poate fi un component al butucului, sau poate fi o piesa separata si inlocuibila. Reparatia unui rulment de roata deteriorat este putin mai costisitoare in acest ultim caz.

Simptome rulment roata deteriorat

De fapt, simptomele unui rulment de roata deteriorat sunt greu de ignorat. In primul rand, un rulment gripat, desigilat sau uzat, poate sa nu dea semne vizibile de alarma, dar cu timpul, acestea vor duce la o serie de probleme semnificative. Cu cat le detectezi mai repede in timpul conducerii, cu atat mai bine. Dar ce poate sa-ti atraga atentia?

Zgomot din zona rotii
Un zgomot puternic din zona rotii este cel mai frecvent simptom al unui rulment deteriorat. Odata ce viteza masinii creste, poate lua forme diferite. Un zgomot lung, sau un zgomot asemanator angrenajelor metalice, sunt cele care apar uneori. In unele situatii, se aude un uruit, un zgomot de macinat, ceea ce indica faptul ca bilele rulmentului nu sunt in pozitia corecta. Un rulment deteriorat puternic, poate face un zgomot mai mare decat motorul;

Vibratia volanului
Vibratia volanului este un alt simptom comun al defectiunii rulmentului rotii. Desigur, acestea pot avea o alta cauza, cum ar fi capetele de bara, sau bielele de directie, dar cel mai frecvent este rezultatul unui rulment deteriorat al rotii. Ridicarea rotii si examinarea jocului lateral, faciliteaza detectarea semnelor unui astfel de defect;

Tragerea masinii intr-o parte
Tragerea masinii intr-o parte este o consecinta a unei roti gresite sau a unui rulment deteriorat. Masina trage de obicei in partea dreapta atunci cand rulmentul este defect. Acest lucru se datoreaza faptului ca rulmentii se defecteaza mai frecvent in partea dreapta, decat in partea stanga;

Condus nesigur
Unele probleme legate de conducerea unei masini, sunt consecintele deteriorarii stabilizarii rotilor. Un rulment cu probleme nu poate fixa corect roata in axa, ceea ce o determina sa efectueze miscari transversale tot timpul. O consecinta a acestui lucru ar putea fi o schimbare brusca a directiei masinii, care ar putea arata ca si smucituri ale volanului, sau directionari in afara carosabilului;

Uzura neuniforma a anvelopelor
Daca descoperi o uzură neuniforma a anvelopelor, investigatiile suplimentare pot descoperi etapele incipiente ale unei probleme cu rulmentul rotii;

Cauze defectiuni rulment roata

Exista multe cauze pentru deteriorarea unui rulment. Uzura apare de obicei treptat, dupa ani de rulare. In comparatie cu conducerea calma pe autostrada, virajele dinamice pe teren accidentat exercita o presiune mai mare asupra rulmentilor. In oras, cu o multime de obstacole, cum ar fi borduri, sau scaderi de viteza, rulmentii se uzeaza diferit. Ce trebuie retinut, este ca o conducerea gresita poate dauna rulmentului.

Rulmentii permit rotilor sa se roteasca liber, fara a produce multa caldura, asa cum probabil ai aflat sau stiai deja. Daca un rulment s-ar defecta, roata se poate bloca complet, ceea ce poate duce la pagube imense si posibilitatea unui incident grav. Intr-adevar, in cel mai rau scenariu, un rulment defect ar putea rupe roata masinii complet. Deoarece exista atat de multe pericole si daune care pot rezulta dintr-un rulment de roata deteriorat, este important sa verifici si sa repari acesti rulmenti daca observi o problema.

Inlocuirea tuturor rulmentilor rotilor masinii tale poate parea uneori destul de costisitoare, dar va fi cu siguranta mult mai ieftin decat repararea daunelor in cazul in care un rulment esueaza. Fapt pentru care iti recomandam sa ne vizitezi cu masina pentru o intretinere regulata si sa nu ignori niciodata aceste semne. Sunt aspecte care duc catre care o imbunatatire generala a unei masini si joaca un rol vital in cresterea perioadei de utilizare. Despre cum poti rezolva o buna functionare a masinii tale, iti facem invitatia de a suna si de a face o programare, sau de a ne vizita personal in Craiova.
Conducere cu un rulment de roata defect

Distribuie prietenilor