Sari la conținut

Ce este si cum functioneaza un radiator intercoolerCe este si cum functioneaza un radiator intercooler, acea componenta al sistemului de aer la motoarele cu ardere interna, avand rolul principal de a raci aerul comprimat provenit de la turbocompresor inainte de a fi livrat motorului.

Functionarea unui radiator intercooler este relativ simpla. In timpul functionarii unui motor cu turbocompresor, aerul atmosferic este aspirat si comprimat de catre turbocompresor. Procesul de comprimare a aerului duce la cresterea temperaturii sale. Aerul comprimat si incalzit este apoi directionat catre intercooler.

Intercoolerul este un schimbator de caldura care contine numeroase alete si canale prin care aerul comprimat trece. In acelasi timp, intercoolerul este expus la fluxul de aer rece din mediu, care ajuta la transferul de caldura de la aerul comprimat catre aerul exterior. Acest transfer de caldura are ca rezultat racirea aerului comprimat.

Ce este si cum functioneaza un radiator intercooler

Intercoolerul este cel care scade densitatea aerului prin racirea aerului comprimat, ceea ce permite motorului sa primeasca mai mult oxigen intr-un volum specific. Acest lucru imbunatateste performanta motorului si arderea combustibilului. Racirea cu aer comprimat reduce, de asemenea, riscul de detonare a combustibilului, o afectiune care poate avea un impact negativ asupra motorului.

Comprimarea aerului genereaza caldura, iar aerul incalzit nu este ideal pentru o performanta optima a motorului. Aerul rece are o densitate mai mare, iar racirea aerului comprimat imbunatateste densitatea si, implicit, eficienta combustiei. Astfel, aerul cald comprimat trece prin intercooler, unde este racit de obicei cu ajutorul unui sistem de racire cu apa sau cu aer, aspect care reduce temperatura aerului si imbunatateste densitatea acestuia.


Printr-o racire a aerului, intercoolerul contribuie la reducerea riscului de detonatie, la imbunatatirea eficientei combustiei si la cresterea puterii si cuplului motorului. De asemenea, ajuta la mentinerea temperaturilor motorului la niveluri sigure.

Radiatorul intercooler poate fi situat in fata radiatorului de racire a motorului, sau inainte de intrarea aerului in galeria de admisie. Amplasarea sa depinde de arhitectura specifica a motorului si de designul sistemului de incarcare cu turbocompresor.

Tipuri de intercooler

Exista mai multe tipuri de intercoolere utilizate in industria auto, precum intercooler cu schimb de caldura, intercooler cu vapori de apa, intercooler cu lichid, dar prin cele ce urmeaza, se vor afisa cele mai cunoscute si uzuale, la care fiecare tip are avantaje si dezavantaje, in care selectia depinde de motor, spatiul disponibil si cerintele specifice ale masinii.

Intercooler aer-aer (Air-to-Air)
Acest tip de intercooler utilizeaza fluxul de aer din atmosfera pentru a raci aerul comprimat. Aerul rece este directionat prin intermediul unor tuburi sau aripioare de racire prin care trece aerul comprimat. Transferul de caldura are loc intre aerul comprimat si aerul rece care circula prin intercooler. Intercoolerele aer-aer sunt cele mai comune si sunt utilizate in majoritatea sistemelor de supraalimentare.

Intercooler apa-aer (Water-to-Air)
Acest tip de intercooler utilizeaza un schimbator de caldura pentru a transfera caldura din aerul comprimat catre un circuit de apa. Apa rece circula prin radiatorul intercoolerului, racind aerul inainte de a intra in motor. Aceasta metoda de racire poate fi eficienta in cazul vehiculelor unde spatiul este limitat, sau la motoare de performanta pentru care se doreste o racire rapida.

Ce defectiuni poate manifesta un intercooler

Prin racirea aerului comprimat, intercoolerul imbunatateste densitatea acestuia, ceea ce poate duce la o mai buna eficienta a motorului si la o crestere a performantelor. Cu toate acestea, intercoolerul poate suferi diverse defectiuni, sau probleme, care pot afecta functionarea sa corecta. Iata cateva posibile defectiuni ale unui intercooler:

Blocare sau restrictionare a fluxului de aer
Acest lucru poate fi cauzat de acumularea de murdarie, praf sau resturi in interiorul intercoolerului. Blocarea fluxului de aer va reduce eficienta intercoolerului si va conduce la o performanta scazuta a motorului.

Scurgeri de aer
Intercoolerul poate dezvolta fisuri sau scurgeri, permitand aerului comprimat sa scape. Aceasta poate duce la scaderea presiunii de aer, pierderi de putere si performanta redusa a motorului.

Colmatare cu ulei
In cazul unui motor turboalimentat, poate aparea o colmatare a intercoolerului cu ulei provenit din turbosuflanta. Acest lucru poate afecta racirea si performanta intercoolerului.

Probleme cu ventilatorul
Unele vehicule sunt echipate cu ventilatoare care ajuta la racirea intercoolerului. Defectiunile la nivelul ventilatorului sau a sistemului de control al acestuia pot duce la supraincalzirea intercoolerului.

Erori sau defectiuni la senzori
Sistemele moderne de gestionare a motorului depind de informatiile primite de la diferiti senzori, inclusiv senzorii de temperatura ai intercoolerului. Defectiunile la nivelul acestor senzori pot duce la probleme in reglarea corespunzatoare a motorului.

Coroziune
Intercoolerul este expus la umiditate si la temperaturi ridicate, ceea ce poate duce la coroziunea componentelor. Coroziunea poate provoca perforatii sau fragilitate in intercooler, cauzand scurgeri sau defectiuni.

Deformari sau avarii fizice
Un intercooler poate fi deteriorat in urma impactului cu obiecte straine sau in urma unui accident. Deformarile sau avariile fizice pot restrictiona fluxul de aer sau pot cauza scurgeri.

Probleme cu sistemul de alimentare cu lichidul de racire
Anumite intercoolere sunt racite cu ajutorul unui sistem separat de apa sau lichid de racire. Problemele cu acest sistem, cum ar fi scurgerile, blocarile sau defectiunile pompelor de apa, pot afecta functionarea intercoolerului.

Cum se intretine un radiator intercooler

Intretinerea unui radiator intercooler este esentiala pentru mentinerea performantelor optime ale motorului, in special in cazul masinilor echipate cu sisteme turbo.

Curatare regulata
Este important sa menti radiatorul intercooler curat pentru a asigura un flux de aer adecvat si pentru a preveni acumularea de murdarie si reziduuri. Poti utiliza un jet de apa sau un compresor de aer, pentru a indeparta depunerile de praf, insecte si alte particule de pe suprafata radiatorului.

Verificarea scurgerilor
Periodic, verifica radiatorul intercooler pentru eventuale scurgeri de lichid de racire. Daca observai scurgeri, este important sa ne contactezi, ca ele sa fie reparate imediat, pentru a preveni pierderea de lichid sau reducerea eficientei sistemului.

Verificarea conexiunilor
Asigura-te ca toate conexiunile si furtunurile asociate cu radiatorul intercooler sunt stranse si etanse. Verifica daca exista eventuale fisuri sau deteriorari la furtunuri si inlocuieste-le in cazul in care este necesar.

Inlocuirea filtrului de aer
Un filtru de aer murdar poate afecta performanta radiatorului intercooler. Verifica si inlocuieste regulat filtrul de aer, conform recomandarilor producatorului masinii.

Verificarea presiunii
Verifica presiunea sistemului de racire conform specificatiilor producatorului. Presiunea incorecta poate duce la scurgeri sau la o performanta redusa a radiatorului intercooler.

De final

In concluzie, un radiator intercooler este o componenta esentiala la motoarele cu turbocompresor, contribuind la racirea aerului comprimat pentru a imbunatati performanta si eficienta motorului. Pentru a diagnostica si remedia problemele cu intercoolerul, atelierul auto MafServ este deschis oricarei propuneri de rezolvare, printr-un ajutor din partea unui mecanic auto cu experienta. Inlocuirea sau repararea intercoolerului poate fi necesara in functie de natura problemei si gradul de defectare.

Asigura-te ca masina ta este intretinuta in mod regulat de catre service-ul nostru auto si astfel poti sa previi oricare problema ivita, prin a face o programare, sau de a ne vizita personal in Craiova. Afla detalii prin accesare a butonului afisat.

Pagina Contact

Ce este si cum functioneaza un radiator intercooler
Ramai conectat cu site-ul nostru, devino un urmaritor al paginii pe Facebook si comenteaza articolele in pagina, dar, distribuie si prietenilor pentru o mai bogata cunoastere.
La acest link poti lasa un review si pentru care iti multumim!

Distribuie prietenilor

Etichete: