Sari la conținut

Cat de des trebuie inlocuit filtrul de aerCat de des trebuie inlocuit filtrul de aer, fiindca folosirea unei masini nu inseamna doar conducerea zilnica, spalarea caroseriei, sau alimentarea masinii la o benzinarie. Pe langa toate acestea, trebuie sa ai grija de starea sa tehnica buna, precum si de o intretinere regulata. Aceste aspecte includ, printre altele, inlocuirea placutelor de frana, a discurilor, sau a filtrelor, precum filtrele de aer.

Filtrul de aer este unul dintre cele mai importante elemente ale sistemului de admisie. O astfel de componenta, care costa cateva zeci de lei, este adesea omisa chiar si in timpul schimburilor periodice de ulei, ceea ce, pe de o parte, este convenabil, dar pe de alta parte poate contribui la problemele motorului. Despre cat de important este acest element si chiar merita inlocuit mai des, afla urmarind randurile care urmeaza.

Rolul filtrului de aer

Aerul aspirat prin sistemul de admisie este plin de murdarie: nisip, praf, insecte sau urme de plante. Daca oricare dintre aceste particule ar patrunde intr-un motor in functiune, ar provoca daune grave. Filtrarea unei cantitati imense de aer este asigurata de un element discret, ascuns sub capota masinii, adica un filtru de aer. Numai ca, aceasta este partea de baza a sistemului de admisie al motorului cu ardere interna, care este supusa inlocuirii periodice.

Cat de des trebuie inlocuit filtrul de aer

Producatorii de masini indica intotdeauna cat de des trebuie schimbat filtrul de aer pentru ca acesta sa-si faca treaba. Merita amintit ca filtrul de aer trebuie sa combine doua lumi aparente, care se exclud reciproc. Pe de o parte, trebuie sa aiba o capacitate ridicata de a capta chiar si cei mai mici poluanti din aer, mai ales ca pe parcursul anului, filtrul de aer al unei masini acumuleaza chiar si cateva zeci de grame de praf in interiorul materialului plisat.

Pe de alta parte insa, filtrul de aer trebuie sa asigure un debit mare, garantand o doza mare de oxigen. Orice rezistenta aparuta afecteaza negativ puterea motorului, fapt care depinde de eficienta arderii amestecului aer-combustibil. Atentie insa! Filtrul de aer al masinii nu trebuie confundat cu filtrul din habitaclu, cunoscut si sub denumirea de filtru de polen. Desi ambele elemente filtreaza poluantii din aer, primul este responsabil pentru aerul care merge la motor, iar al doilea pentru aerul care merge in habitaclu.


Expertii auto nu au o opinie clara cu privire la momentul cel mai bun pentru a inlocui filtrul de aer. Cu toate acestea, recomandarea noastra este ca ar trebui facuta inlocuirea cel putin după 15-30 de mii de kilometri. Pentru ca, dupa o asemenea distanta, filtrul de aer poate fi destul de uzat, ceea ce ii scade eficienta si nu functioneaza la fel de eficient.

Multi soferi sunt destul de precauti cu privire la schimbarea filtrului de aer si se angajeaza sa-l inlocuiasca in fiecare an, impreuna cu schimbarea uleiului si a filtrului de ulei. Totusi, exista voci care spun insa ca daca locuim in orase mari, precum Craiova, sau in locuri in care ne deplasam adesea in zone cu praf, putem schimba si mai des filtrul, de exemplu la fiecare sase luni.

Cum se inlocuieste filtrul de aer

Totul depinde de aranjarea elementelor din compartimentul motor. In primul rand, trebuie sa gasesti locatia filtrului de aer, modul de a ajunge la el depinzand de accesul la carcasa. Uneori, filtrele de aer sunt ascunse sub alte elemente, care nu pot fi intotdeauna un element usor de inlocuit. La unele modele de masini, trebuie doar sa deschizi carcasa filtrului de aer prin deschiderea unor cleme, deoarece carcasa filtrului este intr-un loc foarte accesibil.

In alte cazuri, trebuie indepartate elementele care blocheaza accesul si apoi folosita o scula corespunzatoare pentru a desuruba capacul filtrului de aer. Aceastea nu sunt singura operatiune in timpul inlocuirii, fiindca daca ajungi la filtrul de aer si-l dezasamblezi, curata si interiorul carcasei filtrului de orice murdarie.

De final

Retine ca un filtru de aer murdar pune mai multa presiune pe motor. Particulele care patrund prin sistemul de admisie in interiorul acestuia, pot slabi efectiv puterea si pot emite mai multe gaze de esapament. Filtrul de aer trebuie inlocuit in timpul schimbului periodic de ulei, deoarece aceasta iti asigura functionarea corecta a motorului si nu va reduce puterea.

Daca consideri ca intampini greutati in astfel de momente, te invitam si te asteptam la atelierul nostru auto din Craiova, unde le vom rezolva rapid si eficient. Totul este sa suni si sa faci o programare.
Cat de des trebuie inlocuit filtrul de aer

Distribuie prietenilor