Sari la conținut

Cat de des trebuie condusa masinaCat de des trebuie condusa masina, mai ales ca, daca nu o conduci regulat, poate fi destul de usor sa te simti deconectat de mecanica acesteia. Recomandarea este sa conduci o data la doua, pana la trei saptamani, pentru a reduce probabilitatea ca bateria descarcata, sau alte probleme care pot fi cauzate de lasarea unei masini parcate saptamani intregi, sa nu apara.

S-au auzit discutii prin care unii soferi afirma ca isi lasa masinile sa stea luni de zile intr-un garaj, fara probleme, dar este mai bine sa fie condusa de cateva ori pe luna si timp de cel puțin 15-20 kilometri, cu unele viteze de peste 50 km/ora, daca este posibil. Nu vrei doar ca  numai motorul masinii tale sa se incalzeasca complet, dar si intreaga masina sa faca ceva miscare.

Lasand o masina la ralanti timp de 10 minute, motorul va ajunge la temperatura normala de functionare, dar nu va realiza nimic altceva. Conducerea masinii timp de cativa kilometri, „trezeste” transmisia, franele, suspensiile, servodirectia si sistemul de climatizare (inclusiv aerul conditionat), precum si toate lichidele si garniturile pentru acele componente care au fost indelung neactionate.

Bateria isi pierde incet proprietatea de incarcarea cand sta inactiva, iar pornirea masinii o va epuiza si mai mult. Acesta este unul dintre motivele pentru care este bine sa conduci cativa kilometri dupa pornire, astfel incat bateria sa aiba sansa de a se reincarca. Daca o masina sta parcata timp de o luna sau mai mult, bateria poate pierde atat de multa putere, incat va avea nevoie de o pornire rapida, sau de o incarcare inainte ca motorul sa fie pornit.

Cat de des trebuie condusa masina

Iata mai multe motive pentru care nu este recomandat sa lasi masina sa stea cateva saptamani sau mai mult:


– Anvelopele pierd incet aer in toate conditiile, dar mai ales pe vreme rece. Pe masura ce se intampla, greutatea masinii continua sa apese in jos anvelopele, ceea ce provoaca aparitia unor puncte plate pe segmentele așezate pe sol. Conducerea masinii si adaugarea de aer atunci cand este necesar, va face, de obicei, anvelopele sa fie uniforme din nou, mai ales ca lasarea masinii, pentru perioade lungi de timp, pe anvelope subumflate, poate provoca puncte plate permanente pe care le vei putea simti si auzi cand conduci.

– Rozatoarele ar putea sta sub capota sau chiar in orificiile de evacuare. Au fost si sunt cazuri cand astfel de animale pot distruge (roade) cablajele si alte parti din plastic si alte materiale organice, care sunt folosite pe masinile moderne.

– Umiditatea se poate acumula in rezervorul de combustibil (mai ales daca nu este plin) si in ulei, in timp, ceea ce poate duce la coroziune.

Concluzie

Aceste probleme pot aparea la masina ta, doar ca, atelierul auto MafServ, care este unul certificat, ar fi bucuros sa te ajute sa-ti pregatesti cel mai bine masina pentru o parcare prelungita. Contacteaza-ne pentru a programa o intalnire, sau te asteptam in locatia noastra din Craiova, pentru a descoperii ca merita sa ne vizitezi ca sa devi un potential client care sa fie respectat si apreciat.
Cat de des trebuie condusa masina

Distribuie prietenilor